Ieder kind dat leert praten maakt leuke woordjes. Zo hadden wij lange tijd geen vuilnisbak, maar een ‘bahbak’, eten we ‘gehakte balletjes’ en horen we bij onweer een ‘brombeer’. Hoe grappig ook, als ouders leer je jouw kinderen natuurlijk toch de juiste woorden. Bij een tienjarige klinkt ‘bahbak’ namelijk stukken minder charmant … Maar, ouders blijken er zelf ook een handje van te hebben.  Zo zijn  ‘appeltaartpap’, ‘brulsmurf’ en ‘bofbips’ voor ons hele gewone woorden. Veel ouders zetten namelijk creatieve taal in om hun kinderen te sturen. Bijvoorbeeld om:

LOL Laughing Out Loud

Te overtuigen

Willen we ontbijten met havermoutpap, dan klinkt ‘appeltaartpap’ gelijk jammie, maar zal je met ‘havermoutpap van amandelmelk, met appel, kaneel en rozijnen’ toch iets meer je best moeten doen om kinderen te overreden dat dit beter is dan een boterham met speculoos.

 

Een stemming te keren

Een kind met een onwenselijke boze bui, kan al snel weer lachen als hij best even de ‘brulsmurf’ mag uithangen als hij daarna ook weer gewoon meedoet.

 

Voorkeurstaal aan te leren

Leer je jouw kind dat ‘bips’ netter klinkt dan ‘kont’ dan verandert een ‘bofkont’ logischerwijs in een ‘bofbips’. Het klinkt tenslotte ook leuker, toch?

 

Zo zeggen wij dat

Creatieve taal kan vrij direct voor een positief effect zorgen bij je kinderen. De ‘huisslang’ zorgt bovendien voor een fijne verbinding met elkaar. Net als dat ouders lachen om de leuke woorden van hun kinderen, zo raken kinderen vrolijk van de creatieve uitspraken van papa en mama. Je schept er samen een identiteit mee. Leuk dus, om samen taalcreatief te zijn. Let er wel op dat de nieuwe woorden mee zullen moeten groeien met de leeftijd van je kind, want ook ‘bofbips’ is voor een tienjarige te kinderachtig. Maar dan zijn er vast genoeg nieuwe 'eigen' uitspraken te bedenken die bij de belevingswereld van je opgroeiende zoon en/of dochter aansluiten.

 

Een gelukkig en verbonden gezin

Ik ben benieuwd naar jouw creatieve woorden, deel ze met mij via twitter.com/joinwords